12 Eylül 2011 Pazartesi

Ek Gıdalara Geçiş: Derin Dondurucu Teknolojisi

Ek gıdalarla ilgili serüvenimiz tam gaz devam ediyor. Tabii ki deneyimlerimiz de zenginleşiyor.

Lina’ya demir damlasını tam doz (9 damla) verdiğimden beri kabızlığın sınırında yaşıyoruz. O yüzden öğlen ve aksamüstü verilen sebze ve meyve mamalarımızda mümkün olduğunda kabızlığı önleyici içerikler vermeye çalışıyorum. Meyvesinde mutlaka armut, kayısı, incir, kırmızı erik olmasına dikkat ediyorum. Doktorun verdiği 100 cclik hedefe bu ay itibariyle ulaştık sayılır. Ama bazen dişten dolayı şebeklikle ancak yedirebiliyoruz.

Tabii böyle olunca da kışın ne yapacağım sorusu kafama takıldı. Kuru kayısı verebilirim. Ama mutlaka işlemden geçirmemiş olanını bulmalıyım. Nasıl emin olacağım, keşke şimdi tadından emin olduklarımı saklayabilsem vs. derken derin donduruda saklama için yollar aramaya başladım. Sonunda derin araştırmalar sonucu kayısı, erik ve kayısıyı çok basit bir şekilde saklamanın yolunu öğrendim.

1. Meyvenin zarar görmemiş, ezilip bozulmamış olanını seçiyorsunuz.

2. Yıkayıp ikiye bölüyorsunuz.

3. Bir tepsi üzerine dizip derin dondurucuya koyuyorsunuz.

4. Minimum 5 saat sonra çıkarıp buzdolabı poşetlerine koyuyorsunuz.

Önce emin olmak için bir kaç kayısı ile deneyip dondurdum. Sonra çözdürüp tadına baktım. Tek farkeden meyvenin yumuşaması oldu. Tadı gayet iyi idi. Zaten araştırdığım yerlerde de tadının bozulmayacağı ve sadece yumuşayacağını belirtmişlerdi.

Bunun üzerine hızımı alamayıp daha neler ve nasıl dondurabiliriz diye düşünmeye başladık. ODTÜ Güneşköy’den gelen organik ürünlerin sayısı son zamanlarda oldukça artmıştı. Özellikle kabak, domates ve biber çok geliyordu. Bunun üzerine domatesleri kaynatıp salça kıvamına getirdik. Taze fasülye de almıştık. Onları da azıcık domates ile kavurup ufak parçalara ayırdık. Sonra silikon muffin kaplarına koyup dondurucuya attık. Yine bekleyip buzdolabı torbalarına koyduk.

Silikon kap kullanmanın faydası içindekileri rahatlıkla arkasından bastırıp çıkarabilmek oldu. Neticede bizim bızdık için kışlık meyve ve sebze stoğunu yaptık.

Aklıma derin dondurucu ile başka takılan konu ise derin dondurucuda sakladığım çiğ ürünleri pişirdikten sonra tekrar dondurucuda saklayıp saklamayacağım konusu idi. Sonuçta bulduğum güvenilir bir site bu konuda bana bayağı faydalı oldu [1]. Sitenin belli başlı önerileri şunlardı:

1. Yaptığınız ve buzdolabında beklettiğiniz bebek pürelerini (etli, sebzeli, meyveli) en geç 72 saat içinde hatta mümkünse 48 saat içinde tüketiniz. Yoksa içindeki bakteri oluşumu artıyor. Mümkünse günlük yapıp tüketin.

2. Bebekler için dondurucuda sakladığınız yiyecekleri (buz kalıplarında ya da bebekler için tasarlanan üstü açık kaplar) maksimum 3 aya kadar harcayın. Mümkünse 1 ay içinde tüketin. Çünkü içindeki değerli içerikler çözdürürken buharlaşabiliyor.

3. Aslında meyve ve sebzeler doğru saklama koşullarında saklandığında 8-12 ay içinde dondurucuda tutulabiliyor. Koşulları ise ısının sabit olması, doğal hallerinde tutulması.

4. Dondurucuda dondurup sakladığınız çiğ meyve, çiğ et ürünleri ve sebzeleri çözdürüp tekrar tek başına ya da başka şeyle pişirip yeniden dondurucuda saklamanızda bir zarar yok. Hatta çiğ olarak saklayabildiğiniz meyve ve sebzeler sanılanın aksine içindeki vitaminleri, besin değerlerini koruduğu için daha sağlıklı. Fakat derin dondurucuda tekrar saklamak istediğinizde çözdürdüğünüz çiğ gıdayı tekrar dondurucuya koymadan evvel mutlaka pişirip koymalısınız.

5. Özellikle asla çözdürdüğünüz bir et ürününü tekrar aynı şekilde dondurucuya atmayın. Çözülen ve buzdolabında sakladığınız besini 48 saat içinde kullanmalısınız.

6. Hazır devam sütlerini sebzeli ve meyveli bebek maması yaparken kullanıp dondurucuya atmanız önerilmiyor. Çünkü fiziksel özellikte değişmeler meydana gelebiliyor örneğin yağın ayrılması gibi. Ayrıca hem görünüşüne ve besin değerine zarar verir.

Bana çok faydası oldu. Umarım size de olur. Çünkü çalışan bir anne olduğumdan her gün taze mama yapmak gibi bir lüksüm yok.

Referanslar:

[1] Momtastitc, http://wholesomebabyfood.momtastic.com/FreezePage.htm, en son 12.09.2010 tarihinde ziyaret edildi.

2 yorum:

  1. Bilgiler için teşekkürler. Bir daha ki ay oğlum ek gidaya geçecek şimdiden onun için neler dondurabilirim sizce

    YanıtlaSil
  2. Benim de kızım önümüzdeki ay ek gıdaya geçecek. Bahçemizden topladığımız şeftali incir armut ve elmaları püre haline getirip dondurucuya attım. Sıra da ilikli kemik suyu hazırlama var inşallah.. Bir yandan da taze semizotu kabak gibi taze mevsim sebzeleri arayışındayım

    YanıtlaSil